Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap

 

Prva pregledna razstava arhitektke in oblikovalke Janje Lap (1929–2004) v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani.

 

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO)
15. 6.—5. 11. 2023
Kustosinji: Špela Šubic in Barbara Predan

Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) smo 15. junija 2023 odprli prvo pregledno razstavo arhitektke in oblikovalke Janje Lap (1929–2004), ki je slovensko bivalno kulturo najbolj zaznamovala z oblikovanjem stekla. V njem se je prvič preizkusila sredi petdesetih let. Še kot študentka arhitekture pri profesorju Edvardu Ravnikarju je svoje izdelke leta 1956 predstavila na razstavi Stanovanje za naše razmere. Predmete za sodobni dom iz keramike in stekla je razvila skupaj s Steklarno Boris Kidrič iz Rogaške Slatine.

Kot profesorica na Šoli za umetno obrt (danes Srednja šola za oblikovanje in fotografijo) je med drugim z dijaki razvijala steklene izdelke in jih leta 1964 tudi razstavila na prvem Bienalu industrijskega oblikovanja. Za njen razvoj na področju oblikovanja stekla pa je bilo ključno raziskovanje na britanski šoli Royal College of Art (1964–1966). Tam je v najboljših pogojih, pod mentorstvom Roberta Gooddna, skupaj s steklopihaškim mojstrom raziskovala različne steklarske tehnike in ustvarila nekatere svoje najbolj znane kose, na primer vazo Kvadrat in kozarce Gubanka.

Pregledna razstava, ki osvetljuje prepogosto spregledan opus te izjemne in vsestranske avtorice, bo poleg steklenih izdelkov osvetlila tudi manj znane naprave, ki jih je Janja Lap realizirala v Iskri Elektrooptiki, sploh prvič pa bo javnosti predstavljeno njeno doslej neznano znanstveno-raziskovalno delo. Več.

Ob razstavi je izšla tudi znanstvena monografija, prva, ki sistematično in izčrpno obravnava njeno delo in življenje. Več.

©Aleš Rosa