Pekinpah's Performative Exhibition | Pekinpahova uprizoritvena razstava

 

V prvo Pekinpahovi uprizoritveni razstav, smo z združevanjem formatov sodobnih uprizoritvenih praks, razpirali večperspektivični pogled. Predstavljene so bile uprizoritvene, vizualne, glasbene in oblikovalske aktivnosti Pekinpahovih umetnikov in oblikovalcev, ki skozi različne žanre in prostorsko-časovno kontekste preslikavajo smernice nastalega, sedanjega in prihajajočega. Pekinpahova uprizoritvena razstava je bila svež, drzen in mestoma divji format udarnih umetnikov, ki jih druži gon po premikanju in ustvarjanju horizontov obstoječega. Video. Glasba. Knjiga. Ples. Bela. Geneza. I Fear Slovenia. Tišina. Sreča(nje). Teorija. Hiša. Uglasitev. Sam Peckinpah.

 

© Matija Lukić

16. IN 17. NOVEMBER 2016
STARA MESTNA ELEKTRARNA - ELEKTRO LJUBLJANA


PROGRAM:

ob 18. uri
SEKCIJA VIDEO INSTALACIJE
Matej Kejžar: Bela; Mala Kline: Geneza; Leja Jurišić & Petra Veber: I Fear Slovenia; Silence: Musical Accompaniment for the End of the World; Simon Bregar, Eva Garibaldi, Lin Gerkman, Jakob Koncut, Tjaša Mužina: Utopia by Design Manifesto

ob 18. uri
GLASBENA SEKCIJA
Silence: glasbeni izbor neizdanih in redkih posnetkov

ob 19.30
SEKCIJA TEORIJE OBLIKOVANJA
Izdaja študijskega gradiva Utopije potencialnosti in slovenskega prevoda knjige R. Buckminstra Fullerja: Priročnik za vesoljsko ladjo Zemlja (Fullerjeva knjiga je bila prvič naprodaj javnosti, z možnostjo pridobitve odtisa avtorja)

ob 20.00
SEKCIJA PREMIER!
Ana Romih: Sreča(nje)
45 minut, plesna predstava

ob 21.30
SEKCIJA PRIHAJAJOČIH
Matej Kejžar in Riccardo Guratti: Hiša
30 minut, prikaz dela v nastajanju

ob 22.30
SEKCIJA IMPROVIZACIJ
Mala Kline: Song-Line I / Uglasitev
30 minut, solo improvizacija
(samo 17. 11.)

MATEJ KEJŽAR: BELA (video)
Bela je nadaljevanje serije raziskav koreografskega jezika Mateja Kejžarja kot ponovno [re]odkritje plesa in plesnega jezika. "Bela se ne ukvarja s proizvodom [predstavo] in njegovo obdelavo, ampak je princip delovanja obrnjen. Bela obdeluje lastno vsakodnevno prakso kot ritual. Kot koreografirano [ready made] delo. V Beli želim videti barvo telesa, barvo žive prisotnosti." (Matej Kejžar)

MALA KLINE: GENEZA (video)
Geneza je stkana iz sanj petih performerjev. Svet Geneze se najprej poraja kot sanje, potem pa kot utelešena podoba in forma. Vsak trenutek je začetek, vrnitev v prostor ustvarjanja, kjer sanjanje ter tukaj in zdaj nepretrgoma vstopajo eden v drugega in se oblikujejo. Mi smo kralji tega prostora. Mi postavljamo njegove zakone, ko skupnostno izsanjamo Genezo. Geneza je nenehno prizadevanje sveta, da bi se rodil skozi naše sanjanje. 

LEJA JURIŠIĆ & PETRA VEBER: I FEAR SLOVENIA (video)
Leja Jurišić in Petra Veber v svojem slogu vračata senzualno-fizični udarec: "Naša telesa so popolna. Naša telesa so pokončna. Naša telesa so močna. Čutimo vodo. Čutimo gore. Čutimo zeleno. Nas ni mogoče opisati. Nas je potrebno občutiti. Občutiti je doživeti. Občutek je zavedanje. Čutim ljubezen. Strah me je. Čutim njega. Babica je stara 91 let. Človek je človek. Mislim na babico. Bog je. Pavza."

SILENCE: SELECTED SILENCES
(glasbeni izbor neizdanih in redkih posnetkov)
Živimo v hecnem svetu, v katerem mirovniki mečejo bombe ... v katerem se brezposelnost zmanjšuje s pomočjo lažjega odpuščanja ... v katerem ekonomija trpi, ko so ljudje ekonomični ... in v katerem Tišina piše glasbo.

R. BUCKMINSTER FULLER: PRIROČNIK ZA VESOLJSKO LADJO ZEMLJA
(izdaja prvega slovenskega prevoda)
Kot že naslov pove, gre za priročnik. Priročnik za življenje. Pa ne v smislu današnjega novoreka samopomoči, temveč v smislu premisleka, kako delovati s ciljem trajnostnega sobivanja vseh nas, ki smo se – in vseh tistih, ki se še bodo – v določenem trenutku znašli na vesoljski ladji Zemlja. Priročnik za vesoljsko ladjo Zemlja, je bil prvič objavljen leta 1969 in je eno od najbolj priljubljenih del Buckminstra Fullerja (arhitekta, inženirja, geometra, kartografa, filozofa, futurista, izumitelja slovite geodetske kupole in enega od najodličnejših mislecev svojega časa). Je briljantna sinteza njegovega svetovnega nazora.
Zbirka 42:5, Pekinpah
Cena knjige: 16€

ANA ROMIH: SREČA(NJE)
PREMIERA!

Predstava temelji na ritualističnem iskanju ekstatičnega stanja in skozi telo performerja prebuja dvom iskrene ekstaze. Preko iskanja načinov, kako bi ekstaza trajala dlje in kako sploh opredeliti fizično in psihično zadovoljstvo, se venomer pojavlja vprašanje resničnega in neresničnega. Ritual zato predstavlja čaščenje, predanost, žrtvovanje za višje stanje uma ali/in telesa, ki je v predstavi izpostavljeno in je orodje za doseg stanja čiste sreče.
Izvedba: Katja Kušar. Produkcija: Qulenium & Pekinpah.
Fotografija: Matija Lukić

MATEJ KEJŽAR & RICCARDO GURATTI: HOUSE (predstavitev projekta)
Projekt Hiša [House] je drugi v nizu treh projektov, ki jih Matej Kejžar razvija na podlagi dela Tommasa Campanella The City of the Sun. Prvi z naslovom Club 1 2 se je loteval utopije in bivanja v javnem prostoru, medtem ko projekt Hiša nakazuje varen in za štirimi stenami zaprt prostor, zastavljen kot preslikava notranjega sveta umetnika, odmaknjenega pred vpadi zunanjega, ki preizprašuje začrtanje meja med lastno avtonomijo in vplivi od zunaj.

MALA KLINE: SONG-LINE I / UGLASITEV I
(iz serije Uglasitve) - zgolj 17.11.
SONG-LINES je improvizacijski projekt, ki je zasnovan v okviru raziskovanja tem, ki jih razpira Visoka pesem [Song of Songs]. SONG-LINES so improvizirane sekvence, v katerih avtorica raziskuje (odrski) jezik kot "tretji prostor" relacijske vmesnosti med vidnim in nevidnim, materijo in duhom, telesom in glasom, gibom in pesmijo, odrom in gledalcem, gledalcem in performerjem, tukaj-zdaj in prostori sanjanja. SONG-LINES so ljubezenska pisma, ki jih pišemo z vsakim izjavljanjem.

Postavitev: Petra Veber

Celoletni program Pekinpaha sofinancira Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo. 
Posamezne letne in večletne projekte Pekinpaha sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.